Blikking eller bønn om hjelp?

Visste du at hunder blikker hverandre? Har du hørt om selører? Og hva betyr det hvis ørene står ut til siden?

Et forskerteam fra Italia har oppsummert det vi i dag vet om hunders kommunikasjons, både med lyd, visuelle tegn, berøring og lukt. Jeg kommer til å ta for meg rapporten i flere artikler, og denne gangen handler det om visuell kommunikasjon.

Første tegn er størrelse

Det første visuelle tegnet hundene bruker for å kommunisere, er størrelse. Hundene kan gjøre slik at de virker større ved å rette seg opp i sin fulle høyde, og spenne musklene.

Å reise bust er også en måte å blåse seg opp på, og hundene får ståpels i en rekke ulike situasjoner: når de er redde, overrasket, aggressive eller stresset. Det er uklart om det å reise bust på ulike steder på kroppen har ulik mening, eller gjenspeiler en spesiell følelse hos hunden. Dette må undersøkes videre med mer forskning.

Hunden kan også gjøre seg mindre ved å ta en lav kroppsstilling, senke halen og legge ned ørene. Dette brukes når hunden ønsker å dempe konflikter, eller hvis den er i en stresset situasjon.

Halens posisjon sier mye!

Halen sier veldig mye om hundens følelser og intensjoner. En hale som er holdt høyt viser at hunden er selvsikker eller opphisset. Høy hale viser også at hunden ønsker å nærme seg en annen hund eller menneske, for å hilse eller leke. Hvis hunden holder halen stiv er dette en trussel, eller det viser at hunden er engstelig.

Når halen er lav eller dyttet inn mellom bena viser dette at hunden er redd eller engstelig. Det kan også være et forsøk på å roe ned situasjonen, en invitasjon til å dempe spenningen og bli venner igjen.

Høy eller lav logring?

Når hunden logrer rolig og løst fra side til side viser hunden at den er vennlig, og oppspilt. Rask logring kan ha ulik mening ut i fra halens posisjon. Rask logring med høy hale viser at hunden er selvsikker. Lav logring viser at hunden er engstelig, nervøs eller i indre konflikt.

Det er ikke så lett for oss mennesker å se, men studier har vist en sammenheng mellom hvilken side av kroppen hunden logrer mot, og hundens følelser. Dette henger sammen med hvilken hjernehalvdel som er aktivert. Når hunden ser på noe positivt, for eksempel eier, logrer den mer mot høyre. Når hunden ser noe negativt, som for eksempel en fremmed hund eller truende atferd, logrer den mer mot venstre. Selv om vi mennesker sliter med å få med oss denne nyansen, virker det som andre hunder forstår denne kommunikasjonen og justerer sitt svar tilbake.

Blikking i hundeverden

Øynene er viktige for kommunikasjon, både hos hunder og mennesker. Studier som registrerer hvor hunden fester blikket viser at hundene søker opp øynene og studerer denne delen av ansiktet ekstra nøye – akkurat som mennesker.

Hunder tolker hverandres intensjoner ved å se hvor villig den andre er til å møte blikket, dette gjelder spesielt i konfrontasjoner og fiendtlige situasjoner. Et stirrende, hardt blikk er en trussel. Dette tilsvarer «blikking» i menneskeverdenen, som kan skape slåsskamper og stor ståhei.

Motsatt er det at hunden ser bort er det et tegn på at den ønsker å roe ned situasjonen og dempe spenningen. Hvis hunden sperrer opp øynene er det et tegn på fiendtlighet eller stress.

Vi vet for lite om ører og munn

Hvordan hundene holder ører og munn har mye å si for ansiktsuttrykket, men disse delene av hundens kommunikasjon er studert i mindre grad enn kommunikasjon med øyne. Kanskje har dette med at øyne kanskje er lettere å måle og tolke for oss mennesker?

Det vi vet er at hundene holder ørene sine bakover for å uttrykke at de ønsker å roe stemningen og dempe konflikter. Hvis hundene presser ørene flatt ned og bakover er dette enten et tegn på frykt eller fiendtlighet. Ekstremt redde hunder kan trekke ørene så lang bak at de nærmest forsvinner, og dette kalles «selører» (Engelsk: Seal ear).

Ører som peker fremover viser interesse, oppmerksomhet og vilje til å gå fremover. Når hunden holder ørene ut til siden er dette et tegn på indre konflikt.

Hunder som ønsker å kommunisere en trussel trekker leppene fremover og rynker nesen. Hvor stor åpning de har på munnen – hvor mye de flekker tenner – viser hvor alvorlig trusselen er. Hunder for trekker munnvikene bakover viser at de er stresset.

Andre kjente tegn

Hunder kommuniserer også med andre tegn, for eksempel er en løftet pote et tegn på usikkerhet. Når hunden slikker seg rundt munnen (og den ikke akkurat har spist noe godt…) er det et tegn på at den ønsker å roe ned og dempe situasjonen. Når hunden er stresset snur den seg vekk fra det som stresser den.

Hund-menneske kommunikasjon

Hunder er gode på å tolke menneskers kroppsspråk, og selv små valper kan følge menneskers blikk eller peking. Det virker som hunder legger større vekt på kroppsspråk enn muntlig kommunikasjon, for i tester hvor kroppsspråket og muntlig kommunikasjon ikke stemmer overens følger hunden vanligvis kroppsspråket. Det kan man for eksempel teste ved å gi håndtegn for dekk, samtidig som man gir muntlig kommando for sitt.

Nye studier viser at hundene er gode på å forstå når mennesker retter kommunikasjonen direkte mot dem, enten ved å opprette blikkontakt eller ved å snakke direkte til hunden. Dette er en ganske avansert form for kommunikasjon og viser i hvor stor grad hunden er tilpasset livet med mennesker.

Blikkontakt styrker båndet

Det viktigste virkemiddelet vi mennesker har for å kommunisere at «Jeg snakker med deg» er blikket, og en rekke studier viser at hunder fra en veldig tidlig alder søker blikkontakt med mennesker.

Hunden søker etter eierens blikk i en rekke situasjoner, enten det er problemer de ikke klarer å løse, eller tigging. Når hunden søker blikkontakt med mennesker er dette et uttrykk for at hunden ønsker hjelp. Dette er noe helt annet enn to hunder som har blikkontakt, som er et tydelig truende signal.

Se! Se her!

Når hunder og mennesker ser hverandre inn i øynene styrkes det sosiale båndet og det frigjøres oxytocin – velværehormonet - i kroppen, på samme måte som hos mor og barn eller hos kjærester.
Hunder følger med på menneskers blikk og vet når de blir sett. Man har for eksempel observert at hunden viser mange flere ansiktsuttrykk når menneskets oppmerksomhet er på dem, enn ellers. Når hunden har menneskets oppmerksomhet vil de blant annet oftere løfte øyenbrynene, et signal vi mennesker selv bruker for å fange andres oppmerksomhet.

Hunder forstår følelser

Flere studier har vist at hunder og mennesker kan forstå hverandres ansiktsuttrykk. Hunder vil ta hensyn til om eieren viser glede eller frykt når de vurderer om de skal nærme seg en ukjent gjenstand. Faktisk vil de ofte aktivt søke kontakt og sjekke hva vi mennesker mener, hvis vi er uoppmerksomme på det som skjer. I slike tilfeller vil hunden veksle mellom å se på eieren og gjenstanden. 

Hunder synkroniserer også sine bevegelser til mennesket, både ute og inne. Hvis eieren trekker seg unna en fremmed, vil også hunden bruke lengre tid på å komme frem og hilse. 

Misforståelser

Hunder er gode på å forstå mennesker, men det virker også som det er noen typiske misforståelser mellom to- og firbente. Det virker som hunder ofte tolker menneskets direkte kommunikasjon som en ordre, de skjønner ikke når det bare er et ønske om å dele informasjon.

Endringer i hundekroppen gjennom avl har gjort det vanskelig for mange hunder å kommunisere med kroppen og ansiktet.

Hunder med meget korte neser har mistet fleksibiliteten i ansiktet, enkelte hunder har ører eller haler som alltid står rett opp – eller ned. For noen raser gjør pelsen at hele ansiktet eller beina kan være skjult. Lang pels – eller ingen pels – gjør også at det er vanskelig å si om hundene reiser bust eller ikke.  

Når man skal tolke hundenes kroppsspråk må man altså se hvilke muligheter hunden har for å bevege kroppen sin, og hvordan rasestandarden påvirker hva som er «normal» posisjon av blant annet hale og ører.

Hva om hunden er trist eller glad?

Forskning har vist at hunder forstår grunnleggende følelser hos mennesket som sinne, redsel, glede, tristhet, overraskelse, avsky og nøytral. Men når du leser forskernes tolkning av hundens språk snakker de ikke så mye om tegn på glede eller tristhet hos hunden. Men det er i hvert fall to mulige årsaker til at forskerne unngår disse begrepene. Det ene er at forskere må være veldig forsiktige slik at de ikke antar for mye.

Å flekke tenner er et aggressivt virkemiddel for å oppnå et mål, for eksempel at en annen hund holder seg unna. Det er ganske lett å se at hunden bruker aggressive tegn. Men føler hunden seg sint? Kan man vite det helt sikkert?

Hvis man sammenligner med oss mennesker, så vet vi at et smil ikke alltid uttrykker glede. Det kan være et ironisk smil,  trist smil, anstrengt smil, høflig smil osv. Noen ganger viser vi falske følelser i ansiktet, vi later som.

Det er komplisert

En annen grunn til at forskerne er forsiktige med å snakke om glede og sinne kan være fordi følelser er for kompliserte til at det gir mening å koble dem til enkelte tegn. Tenk deg om noen skulle laget en guide for tolkning av menneskers følelser. Gråt for eksempel, er det et tegn på tristhet? Hva med de som gråter av glede? Eller lettelse? Hva om man er både lettet og sint og glad samtidig?

Selv om forskerne ikke nevner visuelle tegn for glede, sinne, skuffelse eller frustrasjon hos hunder, tror jeg vi kan anta at hunder har disse følelsene, og at vi mennesker er ganske gode på å tolke dem. Det er bare ikke så lett å forske på, eller å lage noen enkle forklaringer på hvordan de uttrykkes. Kommunikasjon er rett og slett for komplekst til å bare kokes ned til logring eller ikke logring.

Les også: Hunders kommunikasjon med lyd

Rapporten er utarbeidet av forskere ved universitetet i Bari, Italia, og ble publisert i juli i år. Hele studien ligger åpent ute på nett. Jeg kommer med innlegg om kommunikasjon med lyd, berøring og lukt i dagene framover, så hvis dette er noe du er nysgjerrig på dette tema så er det bare å følge med på bloggen fremover. 









Kommentarer