Fitbit for Fido?

Pulsklokker og skrittellere blir mer og mer populære, og kan kanskje også være lurt for hunder?

Et team fra veterinærinstituttet ved universitetet i Sydney har testet om et tredimensjonalt aksiometer festet til halsbåndet kan måle hvilken aktivitet hunden holder på med. Sensoren måler bevegelse i tre retninger, og man antok at man slik kunne registrere om hunden gikk, travet, galopperte, sov, var inaktiv, spiste, drakk eller ristet på hodet.

Og det viste seg å stemme. Sensoren var meget effektiv, målenøyaktigheten var på over 95% for nesten alle aktiviteter. Unntaket var søvn og inaktivitet, hvor sensoren målte rett rundt 90% av gangene. Hvis hunden lå stille ville sensoren noen ganger registrere søvn eller inaktivitet, mens en menneskelig observatør kunne se at hunden slett ikke sov selv om den lå stille med kroppen.

Men stort sett fungerte sensoren veldig bra, og kan antagelig brukes for å oppdage helseproblemer på et meget tidlig stadium. Det er også et stort pluss at sensoren kan festes til halsbåndet, hvor den ikke er i veien for hunden.

Tredimensjonsjonale aksiometer kan kjøpes på ebay for rundt 5000 kroner, men da må du programmere den selv… Kanskje ikke årets julegave, men på sikt blir nok slike sensorer både billigere og mer tilgjengelig. Det vil i vært fall helt sikkert komme nye forskningsstudier hvor dette er brukt for å samle inn data, det er bare å følge med.

Kilde: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0188481

Illustrasjonsbilde: https://www.maxpixel.net

Kommentarer