Alvorlig utvikling for de svenske rasene

Sveriges nasjonale raser mister genetisk variasjon i et alarmerende tempo, viser en ny studie som kom ut i 12. september i år. I løpet av de fem tiårene som er undersøkt – ca. åtte generasjoner – er 70% av genetisk variasjon avlet vekk. 

I studien ble stamtavlen til tolv svenske raser undersøkt i perioden fra ca. 1940 og frem til og med 2012. Rasene som ble undersøkt er dansk-svensk gårdshund, drever, gotlandsstøver, hamiltonstøver, hälleforshund, norrbottenspets, schillerstøver, smålandstøver, jämthund, svensk lapphund, svensk vallhund, svensk hvit elghund. Av disse er alle unntatt svensk hvit elghund og hälleforshund regnet som nasjonale raser hvor Sverige har et særlig bevaringsansvar.

Unødvendig høy innavl

Studien viser at graden av innavl er uavhengig av størrelsen på rasen. Selv når det er relativt mange individer som kunne vært brukt som avlsdyr er det under 20% – og ofte så lite som 10% - som faktisk blir brukt i avl.

Den svenske kennelklubben anbefaler at man unngår kombinasjoner som gir innavlsgrad over 0.0625, som tilsvarer å parre søskenbarn. Denne anbefalingen er ikke møtt for åtte av de tolv rasene, hvor gjennomsnittlig innavlsgrad går over 0.0625 én eller flere ganger i løpet av perioden.

Gotlandstøver er en meget liten rase, og i perioden som ble undersøkt var det aldri registrert mer enn 180 individer. Denne rasen har en gjennomsnittlig innavlsverdi på 0.10. Svensk lapphund og svensk vallhund derimot har flere tusen individer, men også her er gjennomsnittlig innavlsgrad på 0.09. Og jämthund og Drever, med over 50 000 individer registrert, har også høy innavlsgrad på over 0.07.

Oppdretterne har sviktet

Resultatet er at 50 – 90% av genetisk variasjon hos disse rasene gått tapt i løpet av de fem tiårene som er undersøkt. Det gir et snitt på 70% tapt genetisk variasjon hos alle rasene på rundt åtte generasjoner.

I 2012 tilsvarte den genetiske variasjonen hos rasene i snitt kun 7,1 individer. Og tapet av genetisk variasjon går fortere og fortere.

Denne studien er en kalddusj for alle med entusiasme for de tradisjonelle rasene i Sverige. Oppdretterne av raser med et særlig fokus på bevaring har ikke klart å følge selv moderate avlsråd fra SKK, og utviklingen er ikke bærekraftig.

Typisk for moderne hundeavl

Selv om det er mye kunnskap om skadevirkningene av innavl, og det på papiret er utarbeidet strategier for å bevare rasene, er tendensen i datamaterialet tydelig.

Dessverre er funnene i denne studien slett ikke oppsiktsvekkende, den bekrefter det andre studier har dokumentert: at moderne hundeavl er knyttet til raskt tap av genetisk variasjon. Rundt 90% tap av genetisk variasjon registrert i stamtavle er funnet hos ni raser i Frankrike, tre raser i Sentral-Europa, ti hundepopulasjoner i Storbritannia og 26 hundepopulasjoner i Sverige. 


Kilder: 

Illustrasjonsfoto:
http://www.dogbreedslist.info/all-dog-breeds/Jamthund.html#.W60H2lJoTVo
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hamiltonstovare_600.jpg
 https://en.wikipedia.org/wiki/Norrbottenspets#/media/File:Colour_example_Dark_Mask.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Swedish_Vallhund.jpg

Kommentarer