NKK tar feil om blandingshunder

I siste utgave av Hundesport hevder NKK at det ikke finnes forskning som viser at blandingshunder er friskere enn rasehunder. Det er feil.

Hundesport nr. 3-18 har en artikkelserie der de fremsnakker rasehundene og den gode rasehundoppdretteren. Samtidig advarer de mot blandings- og designerhunder.

Cecilie Holgersen er intervjuet som representant fra NKK og svarer følgende på spørsmålet om NKK kjenner til forskning som viser at blandingshunder er friskere: 
- Det finnes ingen forskning som sier at blandingshunder er friskere.

Sitatet er ironisk nok satt under mellomtittelen «Fremme korrekt informasjon». Jeg antar at dette enten er dårlig korrekturlesning eller feilsitat, for det finnes selvfølgelig forskning som viser at blandingshunder er friskere enn rasehunder, og det vet de flinke folka i NKK meget godt.

Hybridvigør

Det er godt kjent at avl med høy innavslgrad fører til innavlsdepresjon, med lavere fruktbarhet, kortere levealder og større sårbarhet for sykdom. Motsatt kan avl med fjerne slektninger gi hybridvigør. NKK sier det egentlig veldig godt selv i denne artikkelen:

«Å krysse to ubeslektede raser vil automatisk føre til en relativt høy grad av genetisk variasjon hos avkommet, noe som har dokumenterte helseeffekter.»

Den mest kjente studien som har sammenlignet helse hos blandingshunder og renrasede hunder er antagelig denne amerikanske fra 2013. Studien inkluderte over 90 000 hunder og 24 sykdommer. Av disse var renrasede hunder mer disponert for 10 av sykdommene, blandingshundene var mer disponert for 1 sykdom, og de siste 13 sykdommene kunne man ikke si med sikkerhet (men i 12 av de 13 var det oftere sykdom hos renrasede, men forskjellen var ikke statistisk signifikant)

En nyere studie fra 2016 bekrefter at blandingsavl gir hybridvigør, og argumenterer for at større fokus på hvilke raser som er involvert vil gjøre det mulig å estimere effekten bedre.

NKK støtter blandingsavl

Hvis NKK virkelig mener at blandingshunder ikke er friskere enn rasehunder, så er det merkelig at organisasjonen selv er involvert i flere krysningsprosjekter.

Den norske lundehunden har dessverre veldig lav genetisk variasjon etter to alvorlige flaskehalser, hvor rasen nesten ble utryddet. Det første kullet med blandingshunder etter lundehund og buhund ble født i 2014, og man har også kombinert lundehund med islandsk fårehund og norrbottenspets. Etter noen generasjoner er planen å registrere blandingshundene som rene lundehunder.

I fjor startet også arbeidet for et krysningsprosjekt for cavalier king charles spaniel, etter massivt negativt fokus på akkurat denne rasen. Den norske raseklubben og NKK tok kontakt med raseklubben i England, rasens opprinnelsesland, og alle involverte ser ut til å være enige om at dette er en god ide.

Målet med begge disse prosjektene er å bedre rasens helse ved å introdusere nye gener. Men hvis det stemmer at ingen forskning har vist at blandingshunder er friskere, så er det rart at NKK bruker tid og ressurser på det som rett og slett er blandingsavl.

En brokete forsamling

Blandinghunder er en brokete forsamling, og å kritisere blandinghunder bare fordi de er blandinger blir veldig upresist, spesielt når det gjelder helse. Her er et lite utvalg av alle de blandinghundene du kan finne i Norge i dag:

- Topptrente huskyer som løper Finnmarksløpet
- Triste smuglerhunder importert fra utenlandske valpefabrikker.
- Importerte tidligere gatehunder.
- Mer eller mindre planlagte kjærlighetsbarn fra nabolagets familiehunder.
- Nøye planlagte og NKK-registrerte krysninger.
- Designerhunder, evt morgendagens nye rase.
- Søte små veskehunder, masseprodusert for salg på Finn.

I artiklene i Hundesport er NKK kritiske til avl av designerhunder og masseproduksjon hvor målet kun er å tjene penger. Og det vil de fleste hundemennesker være enige i. Men ikke alle blandinghunder kommer inn under disse kategoriene.

Etisk og uetisk avl

En del blandingsvalper kommer med lite informasjon om opphav, og faktisk vet du ikke heller sikkert at hundene ikke er innavlet, og dermed mer disponert for sykdom.

Kjøper du en valp registrert i NKK vet du i hvert fall at visse etiske retningslinjer er fulgt i avlen, og du har noe forutsigbarhet for hvordan hunden vil bli. Dessverre innebærer denne forutsigbarheten også at du nesten med sikkerhet kan si at mopsen vil få pusteproblemer, og at cavalieren enten vil få hjertefeil eller syringomyeli – eller begge deler.

I diskusjonen om renraset eller blanding så er det viktig å huske på at NKK ikke er en upartisk organisasjon. De representerer rasehundene. Og jeg kan godt forstå at de ser behov for å prøve å snu alt det negative fokuset som har vært på helseproblemer hos rasehunder. Men i sin iver etter å fremme rasehunden og det gode avlsarbeidet er det viktig å ikke spre direkte feilinformasjon.

Ofte når tilhengere av rasehunder diskuterer dette temaet sier de at "blandingshunder er ikke nødvendigvis friskere", og det er helt korrekt. Ikke alle blandingshunder er friske, og ikke alle rasehunder er syke.

I stedet for å fokusere på blandingshund eller rasehund, bør fokuset heller være på skillet mellom etisk og uetisk avl. Blandingsavl trenger ikke være dårlig avl, det kan være godt planlagt og resultere i flotte hunder perfekt egnet for sin oppgave, enten det er å løpe fort og langt, eller å være familiehund.

Kilde:
http://lundehund.no/index.php/krysningsprosjektet1/gjennomforte-paringer-og-valper
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1090023316300673
https://www.instituteofcaninebiology.org/blog/health-of-purebred-vs-mixed-breed-dogs-the-data
http://mercola.fileburst.com/PDF/HealthyPets/InheritedDisordersOfDogs.pdf
https://www.nkk.no/aktuelt/helsetiltak-for-cavalier-king-charles-spaniel-article110964-991.html
https://www.nkk.no/aktuelt/blandingsavl-moter-vi-oss-selv-i-doren-article111075-991.html

Kommentarer