En ball er ikke en kong!


En ny studie ser på hunders søkstrategier, og hvilke forventninger hunder har når de søker.

Det er fortsatt veldig mye vi ikke vet om hundens fantastiske luktesans. Tidligere studier har ofte fokusert på hvordan hundens nese kan være til nytte for oss mennesker. Men med denne studien prøver forskerne å forstå hvordan hunden selv opplever luktesansen, og hvilke bilder i hodet - om noen - lukten gir.

Å undersøke en hunds tanker og følelser er selvfølgelig veldig vanskelig siden dette er noe som ikke kan ses eller måles direkte. Så forskerne er tvunget til å undersøke hundens indre tanke- og følelsesliv ved å observere adferd og kroppsspråk.

Forskningsdesign

I denne studien lot de både trente og utrente hunder søke et spor hvor en leke hunden kjente fra før (gjenstand A) var dratt langs bakken. I enden av sporet ble det lagt en annen leke (gjenstand B).

Ved å observere hvordan hunden oppfører seg mener forskerne at de skal kunne si noe om forventningene til hunden, og i forlengelse av dette – hvilket bilde hunden har i hodet under søk. De kan også sammenligne søsstrategier, og hvordan hundens trening påvirker søkeferdighetene.

Forskerne brukte én gruppe med 25 spesialtrente politi- eller redningshunder, og én gruppe med 23 familiegrupper. Hundene søkte innendørs, sporet var rundt 18 meter langt, og det var fire mulige gjemmesteder. Når sporet ble lagt ble leken dratt langs gulvet med noe trykk nedover.

Det ble brukt en kombinasjon av to leker som hunden likte like godt, for eksempel en ball og en kong. Hvis hunden ikke klarte å finne leken i løpet av 120 sekunder, ble testen avsluttet. Alle hundene ble testet fire ganger, to ganger med samme leke både i spor og funn, og to ganger med en overraskende leke.

Hva forventer hunden?

Den første gangen hundene finner en overraskende leke, observerer forskerne at hunden nøler mer før den henter lekern. Men denne nølinger forsvinner når «overraskelsen» kommer for andre gang.

Forskerne tolker dette som at hunden forventer en helt spesiell leke, og at de ikke kun følger en interessant duft. Det er ikke bare «gummi» eller «gøy!» som surrer rundt i hodet på hunden, men «den gule ballen!». Hundene lukter forskjell på favorittlekene sine, og vet nøyaktig hva som ligger i enden av sporet. Eller tror de vet…

Familiehund eller trent søkshund- hvem er best?

I første runde er de trente politi- og redningshundene betydelig kjappere enn familiehundene til å søke opp og hente leken. Men familiehundene lærte raskt, og når man er kommet til det fjerde forsøket er det ingen forskjell i hastighet mellom de to gruppene.

Forskerne har ulike teorier for hvorfor de trente hundene ikke utklasser familiehundene. En teori er at oppgaven rett og slett var for lett til å vise forskjellen mellom hundene.

En annen teori er at politi- og redningshundr er trent til å bruke et strategisk søksmønster som er nyttig i vanskelige søk, men som tar lengre tid i lette søk. Nå skal det sies at ingen – heller ikke de trente hundene – fulgte sporet helt nøyaktig. Alle hundene tok snarveier.

Søkestrategier

Hundene viste snuseadferd i 75% av forsøkene. 21 % av gangene snuste de i luften, 15 % av gangene snuste de på bakken og i hele 38% av forsøkene brukte de begge teknikker, både bakke og luft.

Hele 39 av 48 hunder oppsøkte gjemmesteder uten leke, vanligvis et gjemmested hvor de tidligere hadde gjort funn. Dette stemmer med tidligere studier av andre forskere, som har vist at hunder ofte prøver å bruke synet eller erfaring, fremfor luktesansen, for å gjøre funn.

Hunders luktesans er meget god, men kanskje er det likevel mer anstrengende å lukte seg frem, enn å bare bruke synet? Det viser seg i hvert fall igjen og igjen at hunder ikke nødvendigvis har snuten som førstevalg når de skal løse en oppgave.

En overraskelse for forskerne var et hundene brukte litt ulike søksstrategier avhengig av hvilket gjemmested som var brukt. Når leken var på gjemmested 1 og 4 viste hunden mer snuseadferd, og hunden kom sjelden eller aldre direkte til gjemmestedet. Når leken lå på gjemmested 2 og 3 gikk hunden ofte mer direkte fram.

Prøv selv!

Det kommer stadig nye studier av hundens luktesans, og jeg kommer til å skrive mer om dette tema framover. Men mens vi venter på nye påfunn fra hundeforskerne, kan vi jo ta en liten test hjemme – hvordan reagerer din hund hvis du gjemmer en overraskelse i enden av et slepespor?

Studien er utført av Juliane Bräuer og Julia Belger fra Max Planck Institute for the Science of Human History (som har en egen hundelab!!) og Friedrik Schiller University. Den er publisert i Journal of Comparative Psycology, og kom ut 5. mars 2018.

Kilder: http://psycnet.apa.org/record/2018-08982-001?doi=1
Illustrasjonsbilde: https://media.defense.gov/2017/Mar/23/2001721023/-1/-1/0/170321-F-LQ965-0005.JPG

Kommentarer