Hundemamma er egoistisk

 Setter hundemammaen valpenes behov foran sine egne, eller tenker hun mest på seg selv?

En studie av indiske gatehunder viser at hundemor kan være ganske egoistisk. Når hun finner næringsrike kjøttrester spiser hun det selv, mens hun gir mindre næringsrik mat som brød, kjeks og ris til valpene.

Forskerne studerte hunder som levde på fritt på gaten. Tidligere undersøkelser har vist at disse hundene ikke jakter selv, men spiser matrester som vi mennesker kaster fra oss. Matrestene består i stor grad av karbohydrater, og hundene er ganske godt tilpasset dette kostholdet. Men en hund trenger minst 18% protein, og for ammende tisper og valper øker behovet 23% protein.

Kjøttrester er ikke like tilgjengelig som ris eller brød, så da står hundemammaen ovenfor et dillemma. Skal hun spise det dyrebare kjøttet selv, eller gi det til valpene? Valget representerer to strategier, som er velkjente i dyreriket*.

A) Å investere mye i noen få barn. Elefanter velger denne strategien, hunnelefanten går drektig i nesten to år og kalven er helt avhengig av morsmelk fram til den er 4 år.

B) Å investere lite i hvert barn, men produsere mange, slik at noen sannsynligvis vil overleve. Husmus kan få opp til 10 kull i året, og ungene flytter hjemmefra etter 21 dager.

Det viste seg altså at frittlevende hunder valgte å satse på mange barn, og når tispa fant en næringsrik godbit spiste hun den selv, slik at hun skulle være frisk og klar for å avle igjen og produsere ett nytt kull.

Interessant forskning finner nye svar - og nye spørsmål. Forskerne i denne studien undrer seg på om tispas strategi kan ha vært medvirkende for domistiseringen av hunder. For når hundemamma er så gnien, så må det vel lønne seg å prøve å smiske med menneskene i stedet?

*Forskerne brukte en mer komplisert modell for å beskrive mulige strategier for tispa, se kilde for mer detaljer. 

Kilde: http://rsos.royalsocietypublishing.org/content/2/12/150580
Illustrasjonsbilde:  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_pack_of_Indogs.jpg

Kommentarer