Mer knyttet til syke hunder

Hvorfor er noen av hunderasene som sliter mest med sykdom, også de mest populære blandt hundekjøpere?

Dette ville forskere ved universitetet i København prøvde å forstå litt bedre. De valgte to raser med helseutfordringer knyttet til kroppsfasong (fransk bulldog og chihuahua), én rase med store genetiske helseproblemer (cavalier king charles spaniel) og én rase med samme størrelse, men uten store helseutfordrigner (Cairn terrier). Så spurte de rundt 800 danske hundeeiere hvorfor de valgte rasen, hvordan de opplever sin hund og hvilken rase de vil velge neste gang.

Forskerne fant at de som kjøpte cairn terrier oftere oppga at de var opptatt av egenskaper ved rasen, inkludert helse, før de kjøpte hunden. Eiere som kjøpte fransk bulldog var ikke så opptatt av helse, de la mer vekt på utseende og hundens personlighet. Eiere av chihuahua var også opptatt av utseende, og hadde i tillegg lagt vekt på at hunden var lett å få tak i.

Forskerne delte hundeeiere i to grupper. Den ene gruppen er opptatt av det ytre (extrinsically motivated). De kjøper søte og særegne hunder som gir status og oppmerksomhet fra andre. Denne gruppen oppfatter ofte hundene som hjelpeløse barn, som trenger eierens omsorg og kontroll. Den andre gruppen (intrinsically motivated) setter pris på hundens selvstendighet og individualitet. Denne gruppen oppfatter hunden mer som en venn enn et barn. Kjøpere av cairn terrier faller i følge forskerne i denne kategorien, i motsetning til kjøpere av de tre andre rasene.

Eiere av chihuahua og cavalier oppgir å ha et veldig sterkt bånd til sine hunder, på tross av store problemer med helse og atferd. 70% av chihuahua-eiere oppgir at de ville ”gjøre nesten alt for å ta vare på sin hund”. Hunden oppfattes som liten og hjelpeløs, og eieren føler seg ansvarlig for å gi hunden omsorg og beskyttelse. Av de tre rasene med helseutfordringer er det kun eiere av fransk bulldog som lar helse- eller atferdsproblemer påvirke valg av rase ved neste hundekjøp.
Eiere av cairn terrier, som oppgir å være mindre interessert i hundens utseende, er også mindre knyttet til hunden sin. Og oppgir i større grad at de vurderer en annen rase neste gang de skal kjøpe hund.

Forskerne konkluderer med at selv om det nå er ganske mye kunnskap tilgjengelig om helseproblemer, så er ikke dette avgjørende for potensielle eiere av søte eller kule hunderaser. Helse- og atferdsproblemene gjør eieren bare mer knyttet til hunden. Dette er dessverre dårlig nytt for hundene, som i noen tilfeller betaler en høy pris for å være søte og hjelpeløse.

Studien ble publisert i februar 2017, og ligger åpent tilgjengelig på nett, bare følg linken om du vil lese mer. 

Kilde: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0172091
Illustrasjonsbilde:  https://commons.wikimedia.or/wiki/File:Cavalier_King_Charles_Spaniel_trio.jpg

Kommentarer