Er hundeforskning uetisk?

En tysk forsker er under etterforskning for uetiske dyrforsøk. Er det greit å forske på hunder?

I forrige uke skrev jeg om forskning fra Max Planck Institute for the Science of Human History. Max Planck Society er en paraplyorganisasjon for en rekke forskningsinstitusjoner i Tyskland. Nå er en annen forsker tilknyttet samme organisasjon under etterforskning for sin forskning på aper.

Bildene fra forskerens forsøk er lekket på nett (OBS STERKE BILDER), og det er rett og slett grusomt å se på. Forskningen er blitt en politisak, og forskeren, Nikos Logothetis, har ikke lenger lov til å gjøre dyreforsøk. Når man ser bilder som dette er det fristende å forby all forskning på dyr overhodet. Er forskning på dyr etisk forsvarlig?

Å studere eller bruke

Før vi går videre, er det greit å gjøre et skille mellom to typer forskning som involverer dyr. I det ene tilfellet studerer man et dyr, for eksempel hund, for å få mer kunnskap om akkurat dette dyret, eller beslektede dyr.
I det andre tilfellet bruker man dyr i tester og eksperimenter, for eksempel for å undersøke generelle medisinske eller psykogiske funksjoner, eller for å sjekke at medisiner eller operasjoner er trygge.

Innen forskning er det lange tradisjoner både for å studere dyr, og bruke dyr i studier. Her i Norge er dyreforsøk tillatt, men omstritt. Da det norske ekteparet May-Britt og Edvard Moser fikk nobelprisen i medisin i 2014, var det ikke alle som feiret. Ekteparet forsker på mekanismer i hjernen, og gjør eksperimenterer på dyr - akkurat som den omstritte tyske forskeren.

Forskning på hunder

Ikke alle forskning innebærer smerte og lidelse for de som blir forsket på. For å forstå hunder har man ofte rett og slett observert atferd, og prøvd å tolke det man ser. I tidlig hundeforskning var man riktig nok ikke så nøye på det. Ofte observerte man ulver og laget teorier om hvordan alle hundedyr - inkludert familiehunder - oppfører seg i ulike situasjoner. Dette ga kunnskap, men også en rekke misforståelser, for ekspempel ideen om "alfa" og "omega".

Innen hundeforskning var det et stort gjennombrudd da man begynte å studere hunder i sitt naturlige miljø, nemlig hos en menneskefamilie. I dag er tanken at hvis man ønsker å vite noe om familiehunder, så studerer man familiehunder - ikke ulver i fangenskap. Og dette har selvfølgelig helt endret vår oppfattelse av hunden.

Hunder brukt i forskning

Det er også mange eksempler på at hunder er blitt brukt i forskning, og de to mest kjente er antagelig Pavlovs hunder, og romhunden Laika.

En av Pavlovs hunder er stoppet ut og utstilt på museum. 
Den russiske fysiologen og legen Ivan Petrovitsj Pavlov skulle egentlig studere fordøyelsessystem, og fikk faktisk nobelprisen for denne forskningen. Han opererte inn et rør i munnen på hunder for å måle spyttproduksjon. Men underveis i forsøkene snublet han over et merkelig funn. Han oppdaget av hundene begynne å sikle allerede før de kunne se eller smake maten. Reaksjonen kom allerede når forskeren kom inn i rommet.

Det at spyttproduksjonen hos hundene økte når de fikk mat er en naturlig refleks, og Pavlov kalte dette en ubetinget reaksjon. Det er ikke naturlig for hunder å sikle når de ser forskere, men når de har lært å knytte forskeren til mat, får de det Pavlov kalte en betinget reaksjon. I ettertid er det denne oppdagelsen Pavlov er mest kjent for.

Pavlov gjorde sine forsøk rundt begynnelsen av 1900-tallet, på en tid hvor det ikke var så mye fokus på dyr rettigheter. Det er ikke sikkert at forskere i dag ville fått lov til å gjennskape hans eksperimenter. Han undersøkte for eksempel også hvordan kroppen bryter sammen når den utsettes for et stort sjokk eller stor smerte (transmarginal inhibition), og gjorde en rekke forsøk der han utsatte forskjellige dyr - inkludert hunder - for smertefulle elektriske sjokk.

Et annet kjent hundeforsøk som også endte tragisk for den involverte, var romhunden Laika. Blandingshunden Laika fikk den tvilsomme ære av å være testhund da sovjet skulle skyte opp sin romrakett Sputnik 2 i 1957. Romfart var i sin spede begynnelse og ingen visste helt sikkert om det var mulig å overleve ute i rommet. Laika døde kort tid etter oppskytingen, men banet vei for bemannede romferder senere.

Det som er felles for begge disse eksemplene er at forskerne ikke egentlig var interessert i hunder, det var bare praktisk å bruke dem, siden det ville vært enda mer ugreit å bruke mennesker å teste på.

Er dyr og forskning greit?

I dag er fisk, mus og rotter de vanligste forskningsdyrene, men hunder er også i bruk. Hvert år brukes mange millioner dyr i dyreforsøk verden over. Heldigvis har holdningene til dyrs verdi endret seg, og det er en helt annen kontroll med dyreforsøk i dag enn tidligere, noe saken mot Logothetis viser.

Media spiller en veldig viktig rolle for å passe på at forskningen ikke går over styr, og saker som dette engasjerer leserne og legger strekt press på forskningsinstitusjoner og politikere. Samtidig er det viktig at man ikke mister troen på all forskning selv om noen enkeltpersoner tråkker over streken.

Når det gjelder hundeforskning der målet er å få kunnskap om hunden, er det heldigvis gode nyheter. Stort sett alle moderne studier bruker frivillige hundeeiere som stiller opp med sine familiehunder. Og det viktigste for å sikre at ting går ordentlig for seg er kanskje nettopp dette - at dyrene som er involvert har en familie som er glad i dem som individer og passer på at de blir behandlet bra, både før, under og etter forskningsstudien.

Kilder: https://forskning.no/dyreforsok-etikk-forskningsetikk/anerkjent-forsker-tiltalt-for-dyremishandling/1217431
https://www.aftenposten.no/norge/i/ddP8z/Norsk-ektepar-fikk-nobelprisen-i-medisin

Bilder: Av Rklawton - English Wikipedia, see below, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=601191
https://www.youtube.com/watch?v=wOXzuC2NNNQ

Kommentarer