Fokus på høyde ga øyesykdom


En gruppe forskere målte kroppshøyden og studerte genene til 227 hunder av rasen Petit Basset Griffon Vendeen og 66 av rasen Shar Pei.

De fant en klar sammenheng mellom høyde og sjansen for øyesykdommene linseluksasjon og primært åpenvinklet glaukom (grønn stær). Jo lavere hundene var, jo større var sjansen for å bli syk.

Både hunder og mennesker rammes av disse øyesykdommene, og mutasjoner i et gen som heter ADAMTS17 gjør at sjansen for å bli syk øker. Forskerne mistenker at opprettere har favorisert hunder med denne genmutasjonen, uten å vite det, når de har fokusert på å avle frem lavere hunder. Resultatet er at sykdommene er vanligere i disse rasene enn i andre hunderaser.

Studien er enda ikke - såvidt jeg vet - publisert som en fagfellevurdert forskningsartikkel. Men forskerne er blant annet tilknyttet gensentreret til den britiske kennelklubben, Kennel Club Genetics Centre, som må regnes som en seriøs aktør.

Gensenteret ble etablert i 2009 og jobber med å utvikle gentester som skal hjelpe oppdrettere med å avle frem sunnere hunder. Ikke alle mener denne tilnærmingen er den rette veien å gå. Opphoping av genetiske sykdommer skyldes ofte lav genetisk variasjon, og det er rett og slett ikke mulig å teste for alt. Uansett er dette god ny kunnskap for alle som har interesse for avl, på tvers av raser. Fokus på én egenskap kan ofte gi helt uforutsette resultater - det er ikke lett å være oppdretter!

Denne studien, og en rekke andre, ble presentert under Companion Animal Genetic Health conference 2018 (CAGH 2018), en stor konferanse som samlet forskere fra hele Europa som jobber med helse hos både hund og katt. En rapport fra konferansen ble publisert 29. august 2018, og her kan du lese (litt) mer om tema.

Kilde:
https://cgejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40575-018-0062-z


Illustrasjonsbilder er hentet fra Wikipedia:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Petit_Basset_Griffon_Vend%C3%A9en_MWPR_Katowice_2008_001.JPG
https://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Shar-Pei_Joy22.jpg

Kommentarer