Leonberger - Avl mindre på importhunder!


Sveitsiske og amerikanske forskere har gjort en ny studie av den genetiske variasjonen hos leonberger. De har brukt avlsdata fra over 145 000 individer helt tilbake til 30-tallet, mye tidligere enn analysen som tidligere er gjort av den britiske kennelklubben.

Leonberger ble etablert som rase i Tyskland på 1850-tallet og det ble funnet 22 opprinnelige hunder som rasen er basert på. På 40-tallet var det flere alvorlige flaskehalser i avlen, dvs at antallet dyr som blir avlet på blir sterkt begrenset (disse flaskehalsene er allerede kjent fra tidligere forskning). I 1946 var det kun 17 innavlede hunder registrert.

Siden 2000 har ca. 4 400 valper blitt født hvert år på verdensbasis. Det er utbredt matadoravl, og en fjerdedel av avlshannene som brukes er far til to tredjedeler av valpene. De tre mest populære avlshannene har fått over 330 registrerte valper hver.

I tillegg til analyse av stamtavler ble det også gjort DNA tester av 1 175 leonbergere fra hele verden. Siden oppdrettere bor på vidt forskjellige steder i verden forventet man å finne undergrupper basert på geografi. Men testene viser at hundene er veldig like, og man klarte ikke å finne regionale forskjeller.

Lav genetisk variasjon er trolig årsaken til at man ser mer sykdom hos leonbergere, rasen er blant annet disponert for benkreft og sykdom i nervesystemet (polynevropati). Oppdrettere rapporterer også om mindre kull og lavere levealder.

Den britiske kennelklubben kom som nevnt med en lignende rapport i 2015, og her advarte de om at importdyr ofte er populære som avlsdyr, antagelig med en tanke om at de vil bringe nytt blod inn til lokale linjer. Denne studien bekrefter at dette ikke er tilfelle. Entisiastisk avl på importhunder øker bare innavlen i rasen. Det hadde vært veldig interessant å vite om dette også gjelder for andre raser.

Forskerne anbefaler at man prøver å unngå matadoravl, og heller inkluderer flere individer i avl, som hver får færre valper. Utavl til andre raser blir også nevnt som en løsning for å gi bedre helse på lang sikt, men erfaringsmessig er dette et tiltak som møter veldig stor motstand fra oppdrettere.

Forskerne som står bak studien er tilknyttet Universitetet i Bern, Sveits og Universitetet i Minnesota, USA, og jeg antar at de kommer til å publisere en fagfellevurdert forskningsartikkel med flere detaljer.

Denne studien, og en rekke andre, ble presentert under Companion Animal Genetic Health conference 2018 (CAGH 2018), en stor konferanse som samlet forskere fra hele Europa som jobber med helse hos både hund og katt. En rapport fra konferansen ble publisert 29. august 2018.

Kilde:
https://cgejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40575-018-0062-z

https://www.thekennelclub.org.uk/media/686184/leonberger.pdf

Illustrasjonsbilder er hentet fra Wikipedia:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d9/Leonberg-Male-Adulte-Ursus.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leonberg-Male-Adulte-Ursus.jpg

Kommentarer