Kelpier - bør man spisse avlen?

Kelpi er en australsk gjeterhund som brukes både ute i marka og i små innhegninger. Ulike gjeteroppgaver krever ulike ferdigheter og egenskaper hos hunden. 

I forrige uke kom det en ny studie hvor man har prøvd å finne ut om det vil være lurt av oppdrettere å spisse avlen etter hvordan hunden skal brukes i gjeting, slik enkelte oppdrettere har begynt med. 

Ulike gjeteroppgaver

Mange vet at det er et skille mellom kelpie fra arbeidslinjer og utstillingslinjer. Men ikke så mange utenfor kelpie-miljøet vet at det også er et skille mellom ulike typer arbeidende kelpie. Med utgangspunkt i arbeidsoppgavene skiller man mellom Yard (innhegning og lastebil), Paddock (ute i marka) og Utility (flerbruk, jobber både ute og inne). Yard og Paddock er spesialiserte hunder, mens Ulitity er en mer fleksibel hund som kan løse ulike oppgaver.

Yard kelpier skal flytte dyr i små inngjerdinger og lastebiler, og jobber tett med fører. De er mer pågående og viser større tendens til hyperaktivitet, både med og uten dyr. Disse hundene skiller seg også ut ved å være mer villig til å "backe", dvs å hoppe opp på ryggen av sauer o.l. for å flytte dem. De bjeffer oftere, og vil oftere bite og nappe i dyrene de gjeter.

Paddock kelpier jobber med å flytte dyr ute på marka, over store avstander. Disse hundene må jobbe selvstendig, med lang avstand fra fører. Det er viktig at de gjeter dyrene på en rolig måte, uten å forstyrre dem unødvendig. Paddock kelpier viser sjelden tendens til bjeffing, biting eller hyperaktivitet, og har blant annet evne til å velge rett avstand til dyret.

Utility hunder er allround-hunder som brukes både inne og ute, og viser trekk som er en mellomting mellom Yard og Paddock.

Født sånn eller blitt sånn? 

Studien er gjort ved Universitetet i Sydney, som har startet The Farm Dog Project for å lære mer om hva som kjennetegner fremragende gjeterhunder. 298 eiere av arbeidende kelpier fylte ut et spørreskjema, og så ble det også gjort gentester av 19 paddock hunder, 11 yard hunder og 34 utility hunder.

Fra før vet vi jo at genetikk spiller en veldig stor rolle for hvordan hunden oppfører seg. Spørreskjemaet viste at det var et tydelig skille mellom hunder brukt ute på marka og hunder brukt i små inngjerdinger og biler. Så er det lurt å spisse avlen for å få enda bedre hunder til akkurat disse oppgavene?

Nei. Gentestene viser at selv om det i dag er enkelte oppdrettere som avler linjer spesialisert for Paddock eller Yard, så er det ikke er mulig å skille mellom DNA-et til disse hundetypene. Selv om atferden og personligheten er ulik, er de genetisk sett stort sett like. Forskerne konkluderer derfor med at det ikke er hensiktsmessig å spisse avlen, men at det er viktig at oppdrettere klarer å identifisere hvilke egenskaper og talent hver valp har, og sender valpen til rett hjem.

Selv om man ikke kan skille Yard, Paddock eller Utility fra hverandre baser på gener, så viser spørreundersøkelsen at det er tydelig forkjell i oppførsel og personlighet. Dette skyldes antagelig hvilket miljø hundene lever i, og hva slags trening de har fått.

Kelpie-eiere er fornøyde

Et annet funn i undersøkelsen er at eierne av kelpie var meget fornøyde med hundene sine, og hele 86% mener at hunden var over gjennomsnitt, eller «den beste hunden jeg har eid» med godt eller særdeles godt naturlig talent.



Eiere av Yard hunder var litt mindre fornøyd enn de som hadde Paddock eller Utility, og det er kanskje ikke så rart siden disse hundene hadde flere karaktertrekk som man ofte ikke ønsker hos hunder, som bjeffing, biting og hyperaktivitet.



Det er hyggelig at eierne er så fornøyd, men nå må man huske at dette er hunder i arbeid, og det kan godt hende at hunder som ikke fungerer blir omplassert, eller at eierne er mindre interessert i å delta i en undersøkelse der målet er å identifisere fremragende gjeterhunder... 

Det står ingenting om hva som skjer med de hundene som ikke fungerer i jobben sin, men forskerne skriver at å unngå uønskede hunder fra landbruket er et uttalt mål med undersøkelsen. Hvis man kan finne rett hund for rett jobb, vil det være positivt både for landbruket og for dyrevelferden. 

Kilde: https://cgejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40575-018-0063-y
Takk til Linda for illustrasjonsbildet av Phoenix, en norsk kelpie. 

Kommentarer