Sinte, redde hunder dør unge

Uønsket atferd er livsfarlig for hunder, og det største problemet er aggresjon. Dette ble nylig bekreftet en ny, britisk studie som kom ut i august.

Forskerne fant at 33,7% av alle dødsfall hos hunder under 3 år skyldtes uønsket atferd, over dobbelt så mange som for eksempel mage- og tarmsykdom, som drepte 14%. Hannhunder hadde 1,4 ganger større sjanse for å dø av uønsket adferd enn tisper.

Den vanligste typen uønsket atferd var aggresjon. Og kastrering ser ikke ut til å hjelpe på problemene: kastrerte hunder hadde 1,9 ganger større risiko til å dø av atferdsproblemer enn hunder som ikke var kastrert.

Denne studien ble gjort i Storbritannia, men det er nærliggende å anta at situasjonen i Norge ikke er helt ulik.

Atferdsproblemer er et resultat av både miljø og gener. Hundeeiere har et ansvar for å gi valpen en god oppvekst, og vi vet fra før at spesielt treningsmetoder basert på straff er risikabelt. Men oppdrettere må også ta ansvar og gjøre mer for å avle robuste hunder, og ikke unnskylde seg ved å legge ansvaret over på hundeeier.

Hundeeiere som opplever store problemer med atferd bør be sin veterinær registrere dette på hunden i dogweb. I fjor åpnet NKK for å registrere flere diagnoser, kravet er at sykdommen må være arvelig, og ha betydelig effekt på hundens livskvalitet, og kreve livslang medisinering eller operasjon. Både alvorlig angst og aggresjon vil ofte møte disse kriteriene.

Studien ble publisert 1. august 2018, og brukte anonymiserte data fra veterinærklinikker tilknyttet VetCompass-programmet, fra perioden 2009-2014. Trafikkulykker forårsaket av uønsket atferd ble inkludert. Forskerne er tilknyttet The Universities Federation for Animal Welfare (UFAW), en veldedig organisasjon som jobber med forskning for å gi bedre dyrevelferd.

Kilde: http://www.ingentaconnect.com/contentone/ufaw/aw/2018/00000027/00000003/art00006

Illustrasjonsbilde: https://www.publicdomainpictures.net/en/view-image.php?image=130650&picture=warning-dog

Kommentarer