Velg større bilbur

De fleste antar at trange hundebur er tryggere, mens større, romsligere bur er mer behagelige for hunden. Men stemmer det?

I Sverige har man forsøkt å forske litt på hvordan bilturen kan blir tryggere og mer behagelig for hunder. I testen brukte man åtte schæfere og åtte springer spaniel fra politi- og tolletaten.

Man testet fire forskjellige bur:
– Minimumsstørrelsen tillatt etter svenske regler.
– Minimumsstørrelsen tillatt etter svenske regler, tilpasset hundens størrelse.
– Et større bur.
– Et mindre bur, tilpasset hundens størrelse.

Under testen kjørte man både vanlig bykjøring med endring i hastighet og svinger, og sakte cruising rett frem. Hundens adferd og hjerterytme ble registrert.

Belastning for kroppen

I testen fant man at hjerterytmen økte og hundene viste oftere stresset adferd under kjøring med svinger og endringer i fart. Tjenestehunder må ofte sitte ganske lenge i bil i løpet av en arbeidsdag. Dette er en krevende situasjon, også for hunder som er vant til å kjøre bil.

Hundene beveger seg mindre i de små burene sammenlignet med det større buret. Dette tolkes som et tegn på dårligere komfort. Hundene kunne ikke skifte stilling uten å senke baken eller kurve ryggen i disse burene. Forskerne advarer om at dette kan ha negative effekter på kroppen til hundene, og spesielt for schæfere, som er disponert for sykdom i muskel og skjelett.

Trenger plass for balanse

I testen så man også et spesielt schæferne spente kroppen i et forsøk på å holde balansen, og dette skjedde oftere i buret i minimumsstørrelse, som ikke var tilpasset hundens størrelse. For schæferne var dette buret kortere enn kroppslengden. Selv om hundene spente kroppen mistet de balansen like ofte.

Noen mener at små bur vil gi hundene støtte. Det stemmer ikke, hundene trenger plass for å kunne holde balansen under transport.

Studien bekrefter antagelsen om at større bur er mer komfortable for hundene, men forskerne konkluderer med at et mindre bur ikke nødvendigvis er tryggere. Spesielt for hunder som er disponert for sykdom i muskel og skjelett bør man ungå små bur. Hvis man skal bruke et lite bur, feks for å spare plass i bilen, bør buret være tilpasset hunden.

Unngå kjøresele

I vår gjorde NAF en test av hundebur og kjøreseler, med fokus på sikkerhet. De testet ikke teorien om at mindre bur er tryggere enn større for hunden.

I kollisjonstesten viste det det at ingen av kjøreselene holdt mål, de var ikke trygge verken for hunden eller passasjerer i bilen. Bur i metallnetting eller plast er langt dårligere enn bur med mer solid metallkonstruksjon, da de kan slintre og skade hunden.

Kilder: https://www.naf.no/forbrukertester/test-av-utstyr/test-av-hundebur-for-bil/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168159118302909

Illustrasjonsbilde: https://media.defense.gov/2013/Apr/04/2000061427/-1/-1/0/130401-F-NW635-170.JPG

Kommentarer